Wat doet men er tegen
De gevolgen van een aardbevingen, hoe groot of hoe klein ook, zijn nooit prettig voor de mensen die er wonen. Alleen al de schrik bij een schokje van de aarde vinden veel mensen al verschrikkelijk. Een aardbeving die vrij krachtig is, is in staat miljoenen tonnen steen in enkele seconden te verplaatsen en duizenden vierkante kilometers land kunnen door een beving geraakt en beschadigd worden.
Vooral in grote steden is de schade vaak groot, want gebouwen storten in of schudden op hun grondvesten en mensen raken bedolven onder het puin. Vaak vliegt er glas, steen en allerlei andere dingen door de straten. Mensen raken in paniek, zoeken meteen naar overlevenden. Kortom 1 grote chaos!
De overheid zorgt in gebieden waar veel rampen voorkomen dat er regelmatig geoefend wordt met wat ze moeten doen wanneer er een ramp is. Ze leren bijv. onder de tafels kruipen, beschutting zoeken onder bogen, in deuropeningen etc.
Niet alleen in de grote steden is het risico erg groot, want op platteland zijn de huizen nog minder stevig en kan een kleinere schok al voor veel schade zorgen.
Ook heeft men hier geen geld om opnieuw te beginnen en men is al helemaal niet verzekerd tegen natuurrampen. De ramp zelf valt dus wel mee, maar de echte gevolgen zijn vaak moeilijk op te lossen

De voorspelling
Elk jaar wordt bijna een miljoen schokken door seismografen gemeten. Van de meeste merken de mensen echter niets. Ca. 100 aardbevingen hebben een sterkte tussen de 6 en 7 op de Schaal van Richter.
Elke 5 tot 10 jaar treedt ergens op aarde een beving op met een Richter-magnitude boven de 8. Gelukkig zijn de meeste bevingen zwak. Ze richten meestal alleen schade aan gebouwen aan, die zich in de buurt van het epicentrum bevinden.
Wanneer echter de Richter-magnitude een sterkte van meer dan 8 aangeeft, leidt een aardbeving meestal tot volledige verwoesting en tot de dood van vele mensen.
Aardbevingen kunnen verschillende soorten verwoestingen veroorzaken:
Wanneer ze in de buurt van de kust optreden, vormen ze vaak reusachtige vloedgolven, de zogenoemde tsoenami’s. Seismische golven razen over de zeeën, zonder aan kracht te verliezen. Wanneer ze in het kustgebied komen, torenen steile waterwanden tot 20 meter omhoog en richten geweldige verwoestingen aan.