Wat zijn aardbevingen?
De aarde bestaat uit meerdere lagen. De buitenste laag is de aardkorst. Deze korst is onder land tussen 30 en 60 kilometer dik en onder de oceaan soms maar 5 kilometer dik. Een aardbeving ontstaat bij een trilling in deze aardkorst.
Meestal wordt een aardbeving veroorzaakt door het schuiven van de platen [platentektoniek] waaruit de aardkorst bestaat. Deze platen zijn voortdurend in beweging en dit kan trillingen veroorzaken. De meeste activiteit van deze platen veroorzaakt geen merkbaar effect in het dagelijks leven, maar zo nu en dan komt er plotseling veel energie vrij binnen korte tijd en trilt een gebied eromheen mee en spreken we van een aardbeving. Dit gebeurt het vaakst op plekken waar de platen aan elkaar grenzen, de breuklijnen.
hieronder zie je een afbeelding waarin je kunt zien hoe het ongeveer gaat. door die platentektoniek komen ook andere vulkanen, dat kun je ook zien.


In Nederland komen geen zware maar lichte aardbevingen voor. Ze komen voor in het zuiden en het noorden van Nederland. Het zijn geen zware aardbevingen omdat de plaatsen waar de aardbevingen voorkomen niet op de breuklijnen liggen. De aardbevingen in Groningen komen doordat ze gas uit de aarde halen en daardoor krijg je gasverzakkingen.
Dit is een afbeelding van de schade van huizen van een aardbeving in Groningen. Het veroorzaakt scheuren in muren en gasleidingen door de aardverzakkingen.